Budapest titkai

My Secret Budapest

My Secret Budapest

6 budapesti Kolodko-miniszobor, amit tévésorozat ihletett

Mutatom a mesehősökről és rajzfilmfigurákról készült gerillaszobrokat

2020. augusztus 16. - Városok és történetek

susu-kolodko-szabdsagter-susuasarkany-miniszobor-bodrogi-mysecretbudapest-kismeret-1.JPG

Kolodko Mihály már vagy 20 miniszobrot helyezett ki Budapesten az elmúlt néhány év alatt. A budapesti streetart térképet is átrajzoló és újraértelmező gerillaszobroknak rengeteg a rajongója, sokan figyelik a művész Facebook-oldalát, hogy mikor és hol bukkan fel egy újabb alkotás.

Az Ungváron született szobrász szülővárosának már számos apró szobrot készített. Megmintázta a Mikulást, Svejket, Jon Lordot, a Deep Purple egyik alapítóját, a Carpathia gőzöst, amelyik annak idején a Titanic katasztrófájának helyszínére ment, készített icipici Szabadság-szobrot, bűvös kockát; emléket állított Bartók Bélának, Csontvárynak, Liszt Ferencnek, Andy Warholnak, valamint Csáky Krisztina grófnőnek és harmadik férjének, Bercsényi Miklós grófnak. De látható Ungváron miniatűr bronz csoki, Eiffel-torony és szőlőfürt is.

A budapesti Kolodko-miniszobrok egy részét is a popkultúra vagy éppen egy arra adott válasz inspirálta. Közülük is akad, amit tévésorozat - rajzfilm, bábfilm, mese - ihletett. Nézzük, melyek ezek!

A kockásfülű nyúl a Várban

Az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozat annak idején az Esti mese részeként lehetett látni a Magyar Televízióban. (A két hazai csatorna közül az egyiken.) A sorozat 1974 és 1976 között készült a Pannónia Filmstúdióban, a történetet a Boribon-könyvek szerzője, Marék Veronika írta. A rajzfilmet Bakai Piroska, Bánki Katalin, Füzesi Zsuzsa, Koltai Jenő tervezte, Richly Zsolt és Bakos Barbara rendezte.

A kockásfülű nyúl egyes részei azzal kezdődtek, hogy a nyuszi előbújt, majd a távcsövével körülnézett, és amikor megpillantott valami érdekeset, szokatlant, hatalmas fülei segítségével odarepült. A Várban is a távcsövén át kémleli Budapestet.

kockasfulu.png

A beágyazott videó a rákattintás után indul el:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Mekk Elek vagy Mekk mester

Mennyien imádták a kétbalkezes, állandóan bajt keverő kecskét! A bábfilmet 1973-ban készítették, az író Romhányi József volt (neki köszönhetjük a Doktor Bubóról azonosítható Kérem a következőt! című sorozatot és A Mézga családot is). 

Mekk Elek az a tipikus kelet-európai szaki, aki azt hiszi, hogy mindenhez ért és mindent meg tud javítani - közben pedig csupa fércmunka kerül ki a kezei közül.

mekk-mester.png

Kolodko szobrocskája is ezt példázza: a mester kezében egy tábla, Moszkva tér felirattal, mert elfelejtette, hogy a teret, ahol áll, közben átnevezték Széll Kálmánra.

A koronavírus-járványra való tekintettel időnként valaki szájmaszkot rak az apró szoborra.

103278086_969585563500824_1370544103021964760_o.jpg

A Főkukac a A nagy ho-ho-horgászból

A Főkukac figurája először Ungváron bukkant fel 2016. november 29-én, az Ung partján, azért, hogy szerencsét hozzon a helyi horgászoknak. És nem sokkal később Budapesten is megjelent, a Bem rakparton, hogy a pesti oldalt csodálja a mellvédről.

A nagy ho-ho-horgász azután készült, hogy Csukás István és Sajdik Ferenc már remekelt együtt a Pom pom meséivel. A horgász kalandjaiból 1982-ben készült rajzfilm Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa rendezésében. A peches horgász egyre meredekebb halfogási ötleteihez asszisztál ebben a mesében a Főkukac, vagyis a csali.

a-nagy-hohohorgasz-fokukac.jpg

Kolodko Mihálynak ez volt az első budapesti gerillaszobra, ő is imádta a rajzfilmet gyermekkorában. És ez a szobrocska köti össze Budapestet és a szülővárosát.

fokukac-kolodko-gerilla-miniszobor-mysecretbudapest.jpg

fokukac-kolodko-gerilla-miniszobor-mysecretbudapest2.jpg

Breki

A következő Kolodko-szoborhoz a Szabadság-térig kell menni, ahol az egyik díszkerítésen üldögél Breki – az ő hasonmása is megtalálható Kárpátalján.

Breki (az angol eredetiben Kermit) a Muppet Show című, bábokkal és élőszereplőkkel készült szórakoztató sorozat főszereplője volt. A Muppet Show-nak két pilot része is elkészült 1974-ben és 1975-ben az ABC számára, ám mivel nem történt előrelépés, és egy brit producer felfigyelt a projektre, az alkotó, Jim Hanson az egyesült Királyságba vitte a produkciót, és az angliai Borehamwoodban, az Elstree Stúdióban forgatták le.

A történet szerint Breki egy színházat, vagy inkább varietét vezet, ahol különös figurák, bizarr élőlények adnak elő időnként félresikerült és pont emiatt vicces produkciókat. Minden részben felbukkan egy hús vér vendégsztár; a sorozatban olyan hírességek szerepeltek, mint Diana Ross, Robin Williams, Liza Minelli, John Cleese, Mark Hamill vagy Steve Martin.

breki-topi-sorozat.jpg

breki-kolodko-gerilla-miniszobor-mysecretbudapest.jpg

Süsü, a sárkány

A Szabadság tér másik, sorozatból származó figurája egyszerre tiszteleg a Csukás István által írt Süsü, és a híres egyfejűt hangját kölcsönző Bodrogi Gyula előtt.

Ez a mese is a hetvenes években indult útjára, a Magyar Televízióban készült a sorozat 1977 és 1984 között, Szabó Attila rendezte. (Emiatt került a szobrocska a volt tévé székház épületére.) Nem tudom, akad-e olyan 25-30 évesnél idősebb ember Magyarországon, aki nem ismeri a jóindulatú, segítőkész és meglehetősen naiv sárkány alakját. Sokunk gyermekkorának meghatározó meséje volt a Süsü.

susu-a-sarkany-bodrogi-gyula.jpg

susu-kolodko-szabdsagter-susuasarkany-miniszobor-bodrogi-mysecretbudapest-kismeret-2.JPG

susu-kolodko-szabdsagter-susuasarkany-miniszobor-bodrogi-mysecretbudapest-5.JPG

Lisa Simpson

Talán az egyik leghíresebb és legnépszerűbb amerikai animációs sorozat A Simpson család. 1989 óta fut, a sárga, bizarr család története az egész világon sikeres lett. A figurákat azonnal be lehet azonosítani, annyira egyediek. Az átlagos amerikai családokról szóló tévképzeteknek, és a filmekben bemutatott hamis idillnek mutat fricskát a Simpsons. Lisa értelmes lány, aki valahogy mégsem boldogul úgy az életben, mint azt a képességei alapján várnánk.

Lisa Simpsont egy olyan jelenetben ábrázolja Kolodko, amikor a lány Jeanne D'Arc figuráját alakítja.

liza-szobor.jpg

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mysecretbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr616140468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása