Budapest titkai

My Secret Budapest

My Secret Budapest

Így változott meg Budapest mérete 150 év alatt

2020. augusztus 19. - Városok és történetek

igy-valtozott-budapest-merete-150-ev-alatt-mysecretbudapest-1.jpg

Budapest a mai formájában csak 1950 óta létezik, és Budapest nevű városról is csak 1873-től beszélhetünk, amikor egyesült Pest, Buda és Óbuda.

A középkorban még három nagyobb különálló, önálló településből álló későbbi főváros a reformkorban indult virágzásnak, a kiegyezés után kezdett egyre gyorsabb ütemben gyarapodni. Az egyre népesebb Budapest további fejlődését az 1900-as évek elején a hatalmas építkezések is gyorsították.

Az 1920-as trianoni területvesztéssel, nagyvárosaink elcsatolásával Budapest jelentősége erőteljesen megnőtt. A II. világháború után a környező települések "bekebelezése" volt a legnagyobb és leggyorsabb területi változás a főváros életében.

Hogyan változott a város területe az elmúlt 150 évben? Térképek segítségével követhetjük nyomon.

terkep_1684.jpg

Érdekességként: Pest és Buda 1684-ben...

terkep_1785.jpg

...és Pest 1758-ban

A 18. században keletkezett a Lipótváros, 1796-ban létesült a mai Rókus kórház, 1799-ben a Városliget, 1808-ban a városrendezéssel foglalkozó szépítési egylet. A 19. századnak köszönhetjük a Lánchidat, a Nemzeti Múzeumot, a magyar tudós társaságot, állandó magyar kőszínházat, nemzeti kaszinót, a Vigadót, a vakok intézetét, a lóversenypályát, a dunai gőzhajózást, az első hazai takarékpénztárat, iskolákat, vasútállomásokat stb.

Erre a linkre kattintva az látható, milyen volt a későbbi Budapest területe 1850-ben.

 

Ekkora volt Budapest az egyesítéskor, 1873-ban

Kiterjedése északi-déli irányban 18, keleti-nyugati irányban 22 kilométer volt, aki pedig körül akarta járni a közigazgatási határa mentén, annak körülbelül 79 kilométert kellett megtennie. Ekkor még nem tartozott a fővároshoz Újpest, Békásmegyer, Cinkota, Albertfalva vagy Kispest.

A város lakóinak száma 1880-ben 355 ezer volt, tíz évvel később körülbelül 486 ezer, 1900-ban pedig több mint 700 ezer

bp1893-terkep_dka.jpg

A Belváros 1893-ban

A 19-20. század fordulóján, részben a népesség növekedésének köszönhetően nagyszabású építkezések folytak fővárosban. A többemeletes bérpaloták nagy részét ezeknek a beruházásoknak köszönhetjük. John Lukacs írta a Budapest 1900 című tanulmánykötetében, hogy a budaiak ekkoriban házak tengerének hívták a pesti oldalt.
A budapesti városi legendák szerint ezek a házak "még meg voltak építve", nem sajnálták belőlük az alapanyagot. A legenda alapja valóság: az 1900-as években Európa egyik legszigorúbb szabályozása vonatkozott az építkezésekre. A korabeli vállalkozók szívesen spóroltak volna az hellyel és az építőanyaggal, ám a jogszabályok mindent nagyon pontosan meghatároztak a beépíthető területtől kezdve. Az építkezésekkel jobbára felfelé terjeszkedett a város és nem vízszintesen.

meretaranyok1.jpg

meretaranyok2.jpg

meretaranyok3.jpg

A méretarányok szemléltetése és Budapest bemutatása egy, az első világháború után készült atlaszban

 

1930-ban így nőtt Budapest területe

Egy törvény döntötte el, hogy a budakeszi erdő és a csepeli kikötő területe hivatalosan is a fővároshoz tartozik. 1937-ben a budaörsi repülőtér került Budapesthez. Már ekkor megkülönböztették egymástól magát a fővárost és Nagy-Budapestet. Utóbbi elnevezés a főváros és az azzal szinte egybenőtt környékbeli települések együttesét takarja.

ezisbudapest.jpg

megintbudapestterkep.jpg

1930-ra már egymillióan laktak Budapesten, emiatt újabb lakónegyedek létesültek. A második világháború kitörése a további növekedésnek gátat vetett. Az ostrom 1944 október 29-től 1945 február 13-ig tartott, ezalatt 25 ezer ember halt meg, a lakóházak egy része és a Várnegyed jelentős része nagy károkat szenvedett vagy teljesen elpusztult. (Az épületek 27 százaléka semmisült meg.) Bár a közművek elég gyorsan újraindultak, egy kis idő kellett ahhoz, hogy a város magához térjen a szörnyűségek után. Erre a linkre kattintva, és a "Budapest székesfőváros határa 1944-ben" opciót kipipálva látható, mekkora volt az ostrom előtt Budapest a mai területéhez képest.

Az 1949. évi XXVI. törvény "Budapest főváros területének új megállapításáról" 1950. január elsejei hatállyal Budapesthez csatolt egy sor települést, így alakult ki 22 kerület. A Budapesthez került települések: Budafok, Csepel, Kispest, Pestszenterzsébet, Pestszentlőrinc, Rákospalota, Újpest (megyei városok), valamint Albertfalva, Békásmegyer, Budatétény, Cinkota, Mátyásföld, Nagytétény, Pesthidegkút, Pestszentimre, Pestújhely, Rákoscsaba, Rákoshegy, Rákosszentkeresztúr, Rákosliget, Rákosszentmihály, Sashalom, Soroksár. Az ötlet nem volt újkeletű, már az 1900-as évek elején komolyan felmerült ez a lehetőség.

Ekkora volt Budapest az egyesítés után 100 évvel, 1973-ban

Észak-déli irányban 25, kelet-nyugati irányban 29 kilométer volt a kiterjedése. A területe körülbelül 525 km². Ez a mi méretnek felel meg. A város lakóinak száma már kétmillió körül volt.

A város lakossága 1989-ben volt a legnagyobb, 2,1 millióan laktak Budapesten.

 

Google Image Result for https://static-cdn.hungaricana.hu/tile/thumb/maps/bfl/g/g_201_cop9.ecw/

Please click here if you are not redirected within a few seconds. Images Budapest térkép [ Budapest térképeinek katalógusa 4547] | Térképek ... maps.hungaricana.hu Images may be subject to copyright.

Budapest népessége a hivatalos statisztika szerint 2011. január 1-jén 1 733 685 fő volt, 2020-ban 1 752 300 fő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mysecretbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8716165648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása