Budapest titkai

My Secret Budapest

My Secret Budapest

6 budapesti Kolodko-miniszobor, ami zsidó származású személyiségnek állít emléket

2022. február 19. - Városok és történetek

 seress-rezso-kispipa-kolodko-mihaly-akacfa-utca-1.JPG

Néhány éve titokzatos, apró gerillaszobrok tűntek fel Budapest különböző pontjain. Először a Főkukac és egy minitank jelent meg a rakpart mellvédjén az első kerületben, azután Breki a Szabadság téren.

Alkotójuk Kolodko Mihály ungvári születésű szobrászművész, aki szülővárosában sok kicsi alkotást készített és helyezett el köztereken. Ma már Budapesten is számos Kolodko-miniszobor látható.

A számos alkotás között több is akad, amelyik zsidó személyiségnek állít emléket, illetve valamilyen módon a zsidósághoz kapcsolható.

1. Herzl Tivadar szobra

2018 októberében bukkant fel egy gerillaszobor mindenféle kommentár nélkül a Dohány utcai zsinagóga közelében, egy villanyoszlopon. Amikor odamentem lefényképezni, nekem egy turista árulta el, hogy a szobor Herzl Tivadarnak, a zsidó állam, a későbbi Izrael megálmodójának állít emléket.

Heltai Jenő unokatestvére 1860-ban született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Fasori Evangélikus Gimnáziumban fejezte be. 18 éves volt, amikor Bécsbe költözött a családja, ott tanult jogot és irodalmat, majd egy osztrák lap párizsi tudósítója lett. Ő szorgalmazta, hogy a Szentföldön, az akkori Palesztina területén alapítsanak a zsidók saját államot. Ez az ő életében nem valósult meg, 1904-ben hunyt el.

A szobor nagyjából azon a helyen látható, ahol Herzl Tivadar szülőháza állhatott, a terület rendezése és a Nagyzsinagóga megépítése előtt.

herzltivadar-dohanyutca-kolodko-miniszobor-mysecretbudapest3.jpg

herzltivadar-dohanyutca-kolodko-miniszobor-mysecretbudapest4.jpg

2. Harry Houdini

Nem utcára kihelyezett szobrocska, a Király utca 11. szám alatt működő K11 Galéria és rendezvényközpont épületén belül látható, a földszinten – kizárólag a galéria nyitvatartási idejében.

A világhírű illuzionista 1874. március 24-én Budapesten született Weisz Erik néven, egy rabbi gyermekeként. Még kisgyerek volt, amikor a család az Egyesült Államokba költözött és Wisconsin államban telepedett le. 17 éves korától szabadulóművésznek készült, edzett, sportolt, gyakorolt. Miután egyre érdekesebb számaival egyre népszerűbb és ismertebb lett, Európában és az Egyesült Államokban is turnézott. Harry Houdini végül a vakbélproblémái miatt halt meg 1926. október 31-én. Máig legendás, sokféleképpen ábrázolt figura.

houdini-kolodko-mysecretbudapest.JPG

3. Noé bárkája

2019-ben bukkant fel ez az izgalmas alkotás, ami kis meglepetést is tartogat. Ha bekukucskálsz a Bethlen Gábor téren álló hajócskába, a szivárványt láthatod, mivel a bárka icipici üvegablakai különböző színűek.

A színes üvegablakok részben a közelben található Róth Miksa emlékházat és Róth Miksa falfestményt juttatják eszünkbe, részben az Istennel való szövetséget (szivárvány), részben a kerület, illetve a környék sokszínűségét. De azt se felejtsük el, hogy a Bethlen téren zsinagóga is működik.

Videó a Noé bárkája miniszoborról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés

4. Rejtő Jenő emlékszobor

A „tizennégy karátos autó” a Hevesi Sándor téren, a Rejtő Jenő utcánál, a Pesti Magyar Színház előtt látható.

Miért pont itt bukkant fel a szobor? Rejtő Jenő egy közeli házban született 1905-ben, és pont az ő tiszteletére nevezték át a közterületet Rejtő Jenő utcára. A színházakhoz való kötődése is nyilvánvaló, miután sikeres színdarabokat is írt. A hivatalos emlékműve pedig a tér (és a kőpárkány) másik oldalán áll.

rejto-jeno-nyomaban-budapesten-mysecretbudapest-4.jpg

És miért pont A tizennégy karátos autóra esett a választás? Talán azért, mert ez volt Rejtő egyik legnépszerűbb regénye.

Videó a tizennégy karátos autóról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés

 

5. Seress Rezső mini emlékműve

Az Akácfa utcai Kispipa falán 2019. szeptember 10-én jelent meg egy újabb mű. A Pipában zongorázó alak Seress Rezsőnek állít emléket. A híres zeneszerző és zongorista, a Szomorú vasárnap című világhírűvé vált dal szerzője ugyanis itt játszott esténként 1958 és 1968 között.

Seress Rezső innen nem messze lakott, Dob utca 46/b-ben, egy modernista, 1939-ben épült hatemeletes lakóházban.

seress-rezso-kispipa-kolodko-mihaly-akacfa-utca-2.JPG 

6. Szenes Hanna

2020 márciusában új Kolodko Mihály szobor tűnt fel Budapesten, a nőnaphoz igazítva. Ez a munkája Szenes Hannát, a magyar költőt, a Különleges Műveletek Parancsnokságának tagját ábrázolja. A második világháború alatt Szenes Hannát ejtőernyősnek képezték ki, a zsidók megmentésében vett volna részt, de 1944-ben elfogták és megölték a nácik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mysecretbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4016126532
süti beállítások módosítása